Grafik Tasarım

Resim Dosya Formatları Nelerdir ?

Çevrimiçi olduğunuzda her gördüğünüz, kaydettiğiniz ve paylaştığınız görseller ve her biri farklı amaçlara uyan farklı resim dosya formatları bulunmaktadır. Resim dosya formatları arasında en yaygın kullanılanlar JPEG ve PNG formatlarıdır.

Jpeg Nedir ?
Png Nedir ?
Jpeg ve PNG Arasındaki Farklar Nelerdir ?
TIFF Nedir ?
GIF Nedir ?
Bitmap Nedir ?

Peki bu formatlar hakkında ne kadar bilgiye sahibiz ?

JPEG Nedir?

Yeni başlayanlar için, JPEG 1986’da oluşturulmuştu ve JPEG, Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu ( Joint Photographic Experts Group ) tarafından geliştirilmiş dijital kodlama biçimidir. Bunun dışında uzantıları ” .jpeg, .jpe, .jfif, .jpg, .Jpeg2000 şeklindedir.

Jpeg dünya üzerinde en çok kullanılan resim formatıdır. Jpeg formatına dönüştürülen bir resmin içerisinde tekrar edilen piksel notaları tek bir nokta halinde gösterilir. Bundan dolayı önemli ölçüde dosya boyutunda tasarruf sağlanır. Bu işlem sırasında görüntüde bozulmalar yaşanır. Jpeg resim formatı 24 bit renk çözünürlüğüne sahiptir yani yaklaşık 16 milyon renk tonu kullanmaktadır. Bundan dolayı görüntüdeki bozulmalar gözle görülemeyecek kadar küçüktür.

Kayıp miktarı az da olsa kaliteli baskı almakta kullanmak pek de iyi bir tercih olmayacaktır. Bundan dolayı profesyonel anlamda çok fazla rağbet görmemektedir.m JPEG formatı dünyada bir standart olmuştur ve tüm resim geliştirici programlar tarafından desteklenmektedir.

PNG Nedir ?

PNG, W3c ( www ) örgütü tarafından 1996 yılında web ortamında standart olması için yayımlanmış bir resim formatıdır. Taşınabilir Ağ Grafiği ( Portable Networks Graphics ) kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Bu grafik formatı kayıpsız veri sıkıştırmayı destekler ve şeffaf arka planlar sunar. Jpeg dosya boyutuna oranla yaklaşık 2 kat daha büyük dosya boyutuna sahiptir. Png resim formatı kendine has sıkıştırma algoritması olan LZ77 ‘yi kullanır. Yüksek çözünürlük avantajı ile resim kalitesinden ödün vermeden kullanabilme imkanı sunmaktadır.

Jpeg ve Png Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Kişisel bilgisayarlar ve gelişen dijital teknolojiler ile birlikte dijital resim, vektör, animasyon formatları ihtiyaçlar doğrultusunda yayınlanmaya başlamıştır.Her formatın kendi kullanım alanına özel gereksinimleri vardır. Bir format görüntü kalitesi için kullanılırken başka bir format boyut tasarrufu sağlamak için kullanılır.

TIFF Nedir ?

TIFF formatı kaliteli kayıpsız bir baskı almak için kullanıln resim formatıdır. Bunun başlıca ebebi CMYL yani baskı renk yapısına uygundur. Farklı renk katmanı ve kayıpsız bir görüntü olmasından dolayı baskı alınacak işlerde vazgeçilmez bir seçenektir. Tek dez avantajı çok büyük dosya boyutları ile karşılaşabilirsiniz.

GIF Nedir?

GIF resim formatı BMP formatının yüksek dosya boyutu sorunlarını gidermek için geliştirilmiş bir dosya formatıdır. LWZ adı verilen kendine özgü sıkıştırma algoritmasına sahiptir. GIF‘i diğer formatlardan ayıran en büyük özellik çok katmanlı yapıda olmasıdır. Bundan dolayı hareketli görseller elde edilmektedir. Gif dosyaları sadece 8 bit renk yapısını desteklediği için sadece 256 renk seçeneğine sahiptir.

Bitmap Nedir?

BMP en temel resim formatıdır. Hexadecimal kodlama ile resim dosyasının özelliklerini kodlayarak oluşturulur. Tüm resim formatları Bitmap yapısındadır. Dosya uzantısı –BMP olarak kullanılır. Bitmap formatlarda sıkıştırma söz konusu olmadığı için resimlerde herhangi bir kayıp yaşanmazç Bir görsel orjinaline en yakın hali bu format ile elde edilir. Sıkıştırma olmadığı için dosya boyutları çok yüksek olacaktır.

Bir yanıt yazın